Lasissa edullista chileläistä ja argentinalaista punaviiniä

Lasissa edullista chileläistä ja argentinalaista punaviiniä

Viime aikoina on erilaisissa viini – tastingeissä tullut maisteltua melko premium luokan viinejä, joten perjantaina päätin mennä Alkoon ostamaan muutaman pullon, edullisen hintaluokan viinejä, joiden hinta olisi alle yhdeksän euroa.

Ja sitten maistamaan.

Kierrekorkki narahtaa auki, ja kaadan chileläistä, yhtä Suomen ostetuinta punaviiniä, Vinturin (viinin ilmaaja) kautta lasiin. Keskisyvän purppuran punainen, marjamehun oloinen viini soljuu lasiin.
Nuori, mustaherukkainen, melko intensiivinen, hieman pistävä tuoksu tunkeutuu nenään. Tuoksussa on tummien marjojen lisäksi, rikkiä ja savua.
Marjainen maku seuraa tuoksun aromeja. Viini on vähä happoinen, ja sen vähäiset tanniinit kuivattavat suun etuosaa, antaen viinille jonkin verran rakennetta. Hento alkoholi lämmittää hieman nielua. Tämä onkin seikka, joka erottaa viinin tavallisesta marjamehusta. Suoraan sanoen, en saa tästä viinistä juuri mitään irti. Tosin tämän hintaisesta viinistä (Alko 6,98€) ei nyt mitään odotuksia ollutkaan. Ihmettelen vain viinin suurta suosiota, kun lähes samaan hintaa saa huomattavasti parempaakin viiniä, jopa Alkosta. Esimerkiksi italialinen Nero Salice Salentino (Alko 7,99€).
Tarkastelussa oli siis chileläinen Viña Maipo Cabernet Sauvignon 2011.
Loput tästä viinistä menee huomisen punaviinikastikkeen valmistukseen.

Väliin vettä, ja taas mennään…

Kierrekorkki taas auki, tällä kertaa Vinturin läpi ilmataan argentiinalainen Malbec -rypäleestä valmistettu punaviini, Graffigna 2011. Tällä viinillä on hintaa jo aavistuksen enemmän (Alko 8,68), toivottavasti se maistuu myös viinissä.
Tämäkin on nuori viini, jonka keskisyvä väri on jo enemmän Rubiinin punainen. Tummassa tuoksussa on muun muassa karhunvatukkaa, sekä hieman makeaa mausteisuutta. Suussa hapot nostavat veden kielelle, ”samalla” pehmeiden kypsien tanniinien kevyesti kuivattaen poskia, kun alkoholikaan ei jyrää, on viinissä mielestäni melko tasapainoinen ja miellyttävä rakenne. Maku tukee tuoksua, tummia marjoja, savua, ja nahkaa jättäen aavistuksen karvaan jälkimaun.
Näistä kahdesta edullisesta viinistä, valintani olisi selkeästi jälkimmäinen. Viinin hieman kalliimpi hinta tuntuu ja maistuu viinin laadussa.
Tätä nautitaan sitten tänään grillipihvin kanssa.
Mutta niin kuin aina, vaikka kuinka objektiivisesti pyrkii viinejä maistelemaan, se miltä viini sitten kunkin suussa maistuu, onkin toinen juttu. Kokeilkaa ja tehkää oma valinta. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »