Nokkossämpylät

Nokkossämpylät

Nyt kun kerran leivän leivonnan makuun on päässyt niin kokeilimpa tällaisia sämpylöitä tällä kertaa. Tuore itsetehty leipä on kyllä vaivan väärti, meillä tykkää niin lapset kuin aikuisetkin ja on terveellistä.

2-3 pellillistä suht isoja sämpylöitä (minä laitan aina 16 kpl sämpylöitä per pelti)

1,2 lt maitoa
2 ps kuivahiivaa
12-14 dl sämpyläjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
3 dl nokkosjauhetta (CoCoVi)
1,5 dl kookosjauhetta (CoCoVi)
0,5 dl auringonkukan siemeniä
3 tl suolaa
2 rkl tummaa siirappia (tai sokeria)

1. Lämmitä neste hiukan käden lämpöä lämpöisemmäksi

2. Sekoita hiiva ja osa jauhoista keskenään (siksi vain osa jos taikinaan ei menekkään koko annosta jauhoja niin hiivaa tulee liian vähän)

3. Laita yleiskoneen (jos käytettävissä) kulhoon hiiva-jauho seos, kookosjauhot, suola, siirappi, nokkosjauhe, auringonkukan siemenet ja laita kone päälle. Lisää lämmin maito joukkoon ja alusta taikina joko käsin tai koneella. Lisää  loput jauhot mutta älä tee liian tönkköä taikinaa. Voit lisätä jauhoja leivontavaiheessa pöydällä niin että taikina ei tartu pöytään kiinni.

4. Anna kohota lämpöisessä noin 30-40 minuuttia.

5. Leivo taikinasta jauhoa apuna käyttäen yhtä suuria sämpylöitä ja anna niiden kohota ennen paistamista vielä 15 minuuttia

Ennen kohottanista pellillä on tilaa

6. Halutessasi voit voidella sämpylät esimerkiksi maidolla, mutta se ei ole tarpeellista. Paista  220 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Nauti maidon kanssa.

Keittiön vinkki: Jauhota kädet ja pyörittele pöydän sijaan sämpylät käsien välissä. Voit painaa aika voimakkaastikin käsiä yhteen jotta sämpylä muotoutuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »