Joulusinappi

Joulusinappi

joulusinappi

Joulu on tulossa ja meidän perheen joulu alkaa siitä, että teen itse sinappia. Koko perhe haistelee sinappi höyryä, joka leviää ympäri asuntoa. Olen tehnyt sinappia joka joulu jo 15 vuotta. Reseptin tähän helppoon sinappiin olen saanut rakkaalta anopiltani. Hän on löytänyt reseptin vanhasta Kultaisen keittotaidon kirjasta ja tehnyt kyseistä sinappia vieläkin kauemmin kuin minä.

Sinapista tulee aina erilaista, joka joulu. Siksi joudunkin usein maistelemaan sinappia ja lisäämään lonkalta mausteita aina sen mukaan, miltä muistelen sinapin maistuvan. Tarkoitus olisi että sinappi maistuu voimakkaalta, hiukan makeahkolta jossa on häivähdys konjakin ja rakuunan makua.

Seuraava ohje on kaksinkertainen ja siitä syö isompikin perhe koko joulun ja pitkälle sen jälkeenkin. Käytän kyseistä sinappia myös itse tehtyjen sinappisilakoiden mausteliemessä.

100 g sinappijauhetta esim. Colman´s
2 dl sokeria
4 tl perunajauhoa
2 dl kuohukermaa
loraus viinietikkaa
2-4 rkl konjakkia
rakuunaa

Sekoita sinappijauhe, sokeri, perunajauhot ja kuohukerma pienessä teflon kattilassa. Keitä sinappia koko ajan sekoittaen puukauhalla niin , että soeos sulaa. Sinappi alkaa paksuuntua hetken kuluttua. Mitä paksummaksi seos tulee, sitä miedompaa sinapista tulee. Saavutettuasi halutun vahvuuden laita kattila kylmään vesihauteeseen ja jatka sekoittamista. Kun sinappi on hieman jäähtynyt lisää mausteet. Maista sinappia ja lisää tarvittaessa mausteita, mutta muista olla varovainen viinietikan ja konjakin kanssa. Tällä kertaa lorautin liian vanhaa ja hienoa konjakkia liikaa ja se maistuu läpi sinapista. Jos haluat sinapista juoksevampaa, voit ohentaa sitä tilkalla kylmää vettä. Muista kuitenkin että vesi laimentaa sinapin makua.

Keittiön vinkki. voit käyttää sinappia esimerkiksi sinappisilakoihin, kinkun kuorrutukseen tai lahjaksi. Jos kuorrutat kinkkua, jätä seos vähän tahmeammaksi, näin sitä on helppo levittää.

– S –

Ps. kuva valitettavasti puuttuu tällä kertaa. Saatan lisätä myöhemmin.

3 Replies to “Joulusinappi”

  1. Moikka ja kiitos hyödyllisestä blogista! Vähän asiaankuulumaton kysymys askarruttaa mieltä liittyen paistovuokiin. Ajattelin, että teillä luultavasti on runsaasti kokemusta 🙂 Itse olen käyttänyt teflonilla vuorattua, mutta jälkeenpäin on erittäin vaikea saada puhtaaksi sekä teflon lähtee pinnalta myös helposti. Olen myös kokeillut lasista ja keraamista, mutta myös ne on erittäin vaikea saada puhtaaksi uunin jäljiltä. Mitä te käytätte? Onko olemassa jokin johon kannattaa panostaa? Kiitos paljon jo etukäteen vastauksestasi!

  2. Hei. Kiitos kysymyksestäsi ja kiinnostuksestasi blogiamme kohtaan. Mukavaa huomata että meillä on lukijoita =)

    Paistovuokiin liittyen olemme käyttäneet jo kauan Ikean kahvallisia teräsvuokia, joita löytyy monessa eri koossa. Jos ruoka tarttuu kiinni vuokaan, lähtee se liottamalla hyvin puhtaaksi. Järin kauniitahan nämä eivät ole, mutta eivät myöskään hinnalla pilattuja.

    Toivottavasti tästä on apua sinulle. Hyviä kokkailuhetkiä toivottaen
    – S –

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »