Gourmet sillileipä ja 64 asteinen keltuainen

Gourmet sillileipä ja 64 asteinen keltuainen

 

Tämä ”gourmet-sillileipä” tuli kehitettyä toissa sunnuntaiaamuna. Edellisellä viikolla Alex Nurmi oli meillä kotona pitämässä meille kokkauskurssia. Tuolloin opettelimme tuon 64 asteisen keltuaisen valmistamisen ja nyt sitä taitoa piti tietenkin johonkin päästä soveltamaan.

Sunnuntaisin usein nautimme rauhassa koko perheen kesken kunnollisen brunssin. Toissa sunnuntaina teki sitten mieli laittaa brunssille muun muassa juuri sillileipää, joten tällainen viritys tuli sitten kehitettyä.

Valmistimme tätä myös viime viikonloppuna illallisen alkupalaksi ja toimi siihenkin erinomaisesti, joten tämä ”tavallisesta” sillileivästä hieman juhlavampi versio sopii loistavasti niin brunssille kuin illallisellekin ja miksipä ei näin joulun alla vaikka jouluillallisen alkupalaksi.

Annos vaatii hieman aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta lopputulos on ehdottomasti vaivan arvoinen.

Aineet neljälle.

4kpl kananmunaa
4kpl saaristolaisleivän viipaletta
6kpl sipulisilli paloja (Abba)
1/2   banaanisalottisipuli
3rkl majoneesia, kts ohje sivultamme reseptit / kastikkeet / majoneesi
1rkl pieneksi silputtua ruohosipulia
1rkl pieneksi silputtua tillia

Valmistus.

1. Lämmitä vesi 64 asteiseksi kattilassa paistomittaria apuna käyttäen. Tässä digitaalinen paistomittari on ihan ehdoton apuväline.

2. Lisää kananmunat veteen ja hauduta niitä vähintään 75 minuuttia. Tarkkaile että vesi pysyy koko ajan noin 64 asteessa. Parin asteen tilapäinen heitto suuntaan tai toiseen ei haittaa. Mikäli sinulla on tarkka uuni, voit myös laittaa munat vesihauteessa uuniin. Käytä myös tällöin paistomittaria, veden lämpötilan seuraamiseen. Vaivattomimmin ja varmimmin nämä kananmunat onnistuvat mikäli sinulla on käytössäsi Sous Vide matalalämpöhaudutin (64,5 astetta), mutta se ei todellakaan ole välttämätön.

3. Kuori ja silppua banaanisalottisipuli pieneksi kuutioksi.

4. Leikkaa sillinpalat pieneksi kuutioksi ja sekoita sipulien joukkoon. Voit tarvittaessa vielä hienontaa seosta veitsellä. Laita massa kylmään odottamaan leipien kasausta.

5. Leikkaa noin 4cm halkaisijaltaaan olevalla stanssilla saaristolaisleivästä pyöreitä viipaleita.

6. Valmista yrttimajoneesi. Sekoita majoneesiin ruohosipuli ja tilli, sekä rouhaise sekaan mustapippuria ja sekoita.
HUOM! Mikäli käytät valmismajoneesia, tuunaa se lisäämällä 1rkl sitruunanmehua ennen kuin lisäät yrtit ja mustapippurin. Maista.

7. Kun kananmunat ovat olleet vähintään 75 minuuttia noin 64 asteisessa vesihauteessa, ota ne pois hauteesta ja kuori ne niin, että otat valkuaiset (tässä vaiheessa vielä osittain raakaa) talteen eri lautaselle (syvä) ja keltuaiset toiselle lautaselle (matala).

8. Paista toisella pannulla valkuaiset, samaa stanssia apunakäyttäen pyöreiksi kuin millä leikkasit leivät. Laita valkuaista 1,5 rkl / stanssi. Paista varovasti, tarkoitus on että valkuaisen pinta on kauniin kullan rusehtava molemmin puolin, mutta pehmeä sisältä. Älä siis ylipaista valkuaista. Ettei siitä tule kumimaista.
Paista samaan aikaan nopeasti toisella pannulla voissa leipäviipaleet molemmin puolin.

9. Kasaa leivät, sipaisemalla ensin yrttimajoneesia leipien päälle. Nosta sitten valkuaiset leipien päälle. Lusikoi seuraavaksi pienellä lusikalla sillisipulimassa, muotoillen se valkuaisen mukaiseksi ympyräksi. Tee keskelle pieni ”kuoppa” keltuaista varten.

10. Nosta keltuainen sillimassanpäälle ja koristele tillillä.

11. Laita yrttimajoneesi pursotinpussiin ja purista sillä majoneesista koristeet lautaselle. Ripottele vielä ruohosipulia lautaselle. Ripottele vielä aavistus sormisuolaa annoksen päälle tarjoiltaessa.

Juomavinkki:
Tälle alkupalalle sopivat mainiosti olut, samppanja tai hapokas, kuiva valkoviini.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »