Appelsiini – kemakastike

Appelsiini – kemakastike

Tämän kastikkeen tein paahdetulle ankanrintafileelle. Tarkoitus on, että appelsiinin maun selkeästi erottaa kastikkeesta mutta se ei saa olla liian hallitseva.
Aina kun valmistan kastikkeita, minulla on mielessä maku, jollaiseksi kastikkeen haluan. Näin ollen valmistan kastikkeet aina maistelemalla, ja lisään aineksia maun mukaan saavuttaakseni tuon mielessäni olevan maun. Tämän takia kastikereseptini aineiden määrät eivät ole tarkkoja, vaan lähinnä suuntaa antavia. Antakaa oman maun ratkaista kunkin aineen määrä.

3dl kermaa
1 salottisipuli
nokare voita tai 2rkl öljyä
1/2 appelsiinin mehu ja kuori
2dl vettä
reilu loraus oloroso sherryä
loraus riistafondia
loraus soijakastiketta
Maizena jauhoa tai vaaleeta Maizena suurustetta.
rosmariinia, ja salviaa (kuivattua tai tuoretta mikäli mahdollista), suolaa sekä musta- ja viherpippuria

Kuori ja silppua sipuli. Kuullota sipuli voissa tai öljyssä keskilämmöllä, rouhi aavistus suolaa sipulien päälle. Pese ja halkaise appelsiini.
Kun sipulit ovat kuullottuneet kaada reilu loraus sherryä niiden päälle ja anna kiehua hetken jotta alkoholi haihtuu.
Lisää sitten loraus riistafondia ( n. 2-3rkl) ja vettä 2dl). Voit toki käyttää lihalientäkin. Raasta puolikkaan appalsiinin kuori sekaan.
Purista sitten appelsiinista mehua, maista välillä ja purista sitten tarvittaessa lisää. Appelsiinin tulee tässä vaiheessa maistua selvästi.Lisää yrtit, ja anna nesteen kiehua kasaan. Kun heste on haihtunut noin puoleen ja maut tiivistyneet lisää vähitellen kerma koko aika sekoittaen. Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä hetken aikaa ja lisää varovasti soijakastiketta. Soijakastikkeen tarkoitus on tuoda täyteläistä suolaa makuun. Maista kuitenkin välillä ettet lisää liikaa soijakastiketta, sillä kastikkeen vielä myöhemmin keittyessä kasaan, suolainen maku tulee korostumaan. Siivilöi kastike toiseen kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi, suurusta kastike Maizenalla ja lisää murskatut pippurit. Anna kastikkeen vielä hymyillä hetken aikaa, jotta maut tasaantuvat.

Lopputuloksen tulisi olla koostumukseltaan samettisen sileää, ja sopivan notkeaa. Täyteläisen kermainen maku, jossa on selkeä raikas appelsiinin ”twisti” jota yrtit ja pippurit tukevat.

Voin todella suositella tätä kastiketta paahdetun ankanrintafileen kanssa. NAM!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »