Suomalainen mökki, takka ja ruokaa

Suomalainen mökki, takka ja ruokaa

Lauantai koitti ja vihdoinkin pääsimme matkaan kohti hyvien ystäviemme mökkiä. Tätä mökkireissua oli siirretty jo ainakin kerran tai kaksi erilaisten sairastumisien vuoksi. Mikään ei piristä niin paljon kuin mökkeily puulämmitteisen saunan, hyvän ruoan, viini ja ihanien ystävien kanssa.
Tänä lauantaina alkoi taas sataa lunta, vaikka luulimme jo kevään koittavan pikkuhiljaa. Ajelimme rauhassa kohti mökkiä, lapset ja  kaikki tavarat pakattuna autoon. Meidän lapset ovat reissaajia luonnostaan, ja siitä syystä olikin takapenkillä iloisia ilmeitä.
Saapuessamme mökille, ottivat ystävämme meidät iloisina halausten kera vastaan (kuten meillä on aina tapana). Tervetuloatoivotusten yhteydsessä ilmoittivat että mökillä ei ole sähköä. Sähkölaitokselta ilmoiteltiin pitkin päivää  kännykkään, että vikaa etsitään ja etsitään ja etsitään. Onneksi mökillä on varaava takka ja puulämmitteinen sauna.
Koska mökissä oli jo peruslämpö takan lämmittämisen ansiosta, päätimme siirtyä sisätiloihin. Rakas mieheni on juuri viinitutkintoa lukemassa, ja se olikin innoittanut häntä käymään alkossa ostamassa ranskalaisia viinejä. Niinpä pidimme heti ensimmäisenä viini tastingin.
Viinien maistelun jälkeen huomasimme, että nälkä jo kurnii kaikkien mahassa. Piti siis päättää miten valmistamme illan ruoat. Alunperin oli tarkoituksena tehdä herkkusienikeittoa, uunimakkaraa (lapsille), paistettuja itsetehtyjä ”italialaisia” -makkaroita sekä kesäkurpitsavuokaa uunissa. Nyt kun uunia ei ollut, emme voineet valmistaa vuokaa, joka olisi vaatinut kesäkurpitsasiivujen leivittämistä ja paistamista, ennen uuniin laittamista. Siitä syystä hylkäsimme vuoan valmistuksen ja päätimme valmistaa pataruokaa takassa ja grillata. Päätimme myös jättää keiton tekemättä.

Mökin emäntä kävi hakemassa vajan takaa kiviä, jotka sitten asettelimme takkaan, palavien puiden ympärille. Siihen päälle viritimme grilliritilän, ja näin oli ruuanlaittopaikka valmis. Samalla vaivalla lämpesi mökki ja valmistui ruoka, ihan kuin ennen sähköjen olemassaoloa.

Miesten mentyä saunaan, aloin pilkkoa siivutettuja kesäkurpitsoja pienemmiksi paloiksi. Leikkasin myös tomaatit kuutioiksi. Sipulit ja valkosipulit vain halkaistiin, koska eräs mökkiläisistä ei tykkää sipulista, ja ne piti tarvittaessa pystyä ottamaan pois ”keitoksen” joukosta . Laitoin ensin tilkan öljyä ja sitten kaikki ainekset rautaiseen pataan, jonka mökin emäntä oli noutanut varastosta, ja miehet pesset saunassa. Sekaan kaadoin vielä paseerattua tomaattia. Sitten vain mausteet sekaan ja takkaan. Ratatouillea sekoiteltiin silloin tällöin ja kokonaispaistoaika oli kutakuinkin tunti tai puolitoista.

Lisuke ”Ratatouille” 6 hengelle


2 kesäkurpitsaa paloina
5 tomaattia paloina
3 sipulia pilkottuina
4 valkosipulin kynttä pilkottuina
1 tölkki paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa
loraus öljyä
pippuria ja suolaa maun mukaan
ripaus sokeria
kuivattua persiljaa (saa olla myös tuoretta)
kuivattua basilikaa (saa olla myös tuoretta)
(Voit myös lisätä munakoisoa ja paprikaa)

Ratatoillen seuraksi tein uunilenkkiä, tosin tälläkertaa takkalenkkiä. Vuokaan laitoin HK:n sinisen ilman kuoria, ja vedin monta poikittaista viiltoa makkaroihin. Viiltoihin upotin rullalle laitetut juustosiivut ja ohuet kesäkurpitsan siivut. Mielestäni uunimakkarassa pitää olla kunnolla juustoa, joka paistuu rapeaksi. Näin makkara saa hyvän juustoisen vivahteen. Kesäkurpitsan siivut olivat minulla mukana ensimmäistä kertaa ja maistuivat hyviltä. Kesäkurpitsan sijaan voisi ajatella käytettäväksi myös esimerkiksi paprikaa tai tomaattia.

Lisäksi laitoimme halsteriin itsetehtyjä ”italialaisia” -makkaroita, jotka olimme tehneet noin kuukausi sitten R:n vanhempien kanssa. Takassa paistui siis samaan aikaan Rataouille, uunimakkara ja halsterissa olevat makkarat. Makkarat maistuivat oikein hyviltä, vaikkakin olivat olleet pakastimessa. Teimme myös tavallisen vihreän salaatin, jossa oli salaattia, tomaattia ja kurkkua. Näin oli täydellinen mökkiruoka valmista.
Kaikille maistui ruoka, ja Ratatouille sai erityisen paljon kiitoksia. Tämä ruoanlaittokerta taas muistutti siitä, että ruokaa voi tehdä myös alkeellisimmissakin oloissa, joka tässä tapauksessa tarkoittaa sähköttömissä oloissa. Loppuen lopuksi mikäli olisimme halunneet, olisimme voineet tehdä koko ruoan myös uunissa, koska ruoan valmistelemisen aikana sähköt palasivat mökkiin. Olimme kuitenkin jo henkisesti asennoituneet ja ”rakentaneet” takankin jo uuteen uskoon, joten päätimme tehdä ruoan siinä. Olisi ollut haaskausta jättää käyttämättä tällainen mahdollisuus erilaiseen ruoanlaittoon.
Keittiön vinkki: vaikeinta oli löytää astiat mitkä kestävät avotulta. Siksi suosittelenkin hankkimaan ainakin yhden rautaisen (teras tai valurauta) keittovälineen mökille, tai vaikkapa kotiin jos siellä on takka. Koskaan ei voi tietää milloin iskee pahimman laadun sähkökatkos, ja joutuu valmistamaan ruoan normaalista poiketen hieman perinteisemmällä tavalla.
 – S

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »