Ranskalainen unelma, tarte Tatin

Ranskalainen unelma, tarte Tatin

Tarte Tatin
Tämä ranskalainen ”unelma” syntyi vahingossa noin sata vuotta sitten.
Versioita siitä kuinka kaikki tapahtui on monia, mutta lopputulos on kaikissa sama. Legenda syntyi. Voilà!
Kun näin tarte Tatinin kuvan Glorian ruoka ja viini lehden kannessa, halusin kokeilla sitä heti.
Reseptin luettuani himo tätä ”unelmaa” kohtaan vain kasvoi, joten eräs sunnuntai päätin kokeilla sen tekemistä, mutta hieman muunneltuna versiona.

Viimeistään siinä vaiheessa kun tarjosin tätä S:lle ja lapsille itse valmistamamme vanilja jäätelön kera, karisi myös perheen viimeinenkin epäily. Nimittäin toinen piirakka jonka olin ajatellut säästää seuraavalle päivälle, hävisi parempiin suihin saman tein. 🙂 Napakymppi!

Tässä helppo resepti.

1 (400g) iso lehtitaikinalevy
Täyte:

70g voita
3/4dl ruokosokeria
3 omenaa
1 tölkki tölkkipersikoita

Lisäksi:
maustepippuria jauhettuna
vaniljajäätelöä
Ota lehtitaikina huoneenlämpöön sulamaan. Mittaa voi ja sokeri valurautaiseen paistinpannuun (halk. noin 24cm tai kaksi pienempää pannua), jossa on uuninkestävä kahva. Nosta pannu liedelle ja sulata voi miedolla lämmöllä. Kuori omenat. Paloittele kukin omena 4 lohkoon ja poista kodat.
Nosta pannu liedeltä. Asettele omenalohkot pannuun ympyrän muotoon kupera pinta alaspäin. Jätä tilaa tässä vaiheessa persikoille, jotka laitetaan myöhemmin pannulle. Nosta pannu liedelle ja anna omenoiden hautua keskilämmöllä 20 minuuttia.Lisää tässä vaiheessa persikat, ja siirrä pannu 200-asteiseen uunin keskitasoon ja kypsennä 20 minuuttia.
Kaulitse taikinalevy hieman ohuemmaksi. Leikkaa taikina esimerkiksi lautasta apuna käyttäen hieman paistinpannua suuremmaksi ympyräksi. Nosta taikina pannuun omenoiden ja persikoiden päälle. Jatka kypsentämistä noin 25 minuuttia, kunnes taikina on kullanruskea ja lehtevä.
Anna tortun vetäytyä 5 minuuttia.Kumoa torttu lautaselle. Rouhi pinnalle hieman maustepippuria.Tarjoa uunituoreena vaniljajäätelön kanssa.
Keittiön vinkki.
Mikäli sinulla ei ole lehtitaikinaa isoina levyinä, voit korvata sen liittämällä kaksi pientä taikinaa yhteen ja kaulitsemalla ne paistinpannun kokoisiksi.

Tällä herkulla kruunaat minkä tahansa illallisen. NAM!

Lähde: Glorian ruoka & viini 6/2010

-R

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »